Winkelwagen

Subtotaal
Naar bestellen

Wijn tips

De juiste temperatuur
Het is van groot belang om voor de goede temperatuur te zorgen, zodat de smaak zo goed mogelijk tot z’n recht kan komen. Bij een te hoge temperatuur gaat de wijn bijvoorbeeld te snel rijpen en verliest hij kwaliteit. Iedereen die in een wijnkelder is geweest, weet dat het er koel is. Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden wordt als ideaal gezien. Twijfel? Zet de wijn in de koelkast.

Met ‘echte’ kurk liggend, met schroefdop en ‘plastic’ kurk staand
Vroeger werd altijd aangeraden om de wijn liggend te bewaren, want toen bestond de schroefdop nog niet. Bij het staande bewaren van een fles met kurk, kan de kurk op termijn uitdrogen. De kurk krimpt door uitdroging en er kan daarmee lucht binnendringen. Door die lucht zal de wijn gaan oxideren en hierdoor slechter gaan smaken met uiteindelijk bederf tot gevolg. Met de komst van de schroefdop en de plastic kurk is er geen sprake meer van uitdroging en deze flessen kunnen net zo goed staand worden bewaard.

In het duister
De UV-stralen van het zonlicht kunnen een wijn te snel laten verouderen. Gewoon licht is niet erg schadelijk, maar TL-buizen geven wel weer meer UV-straling af. Houd de flessen het liefst in het duister en kies in huis voor de noordzijde omdat daar het het minste zonlicht binnenkomt.

Lekker stabiel laten liggen of staan
Trillingen doen een wijn geen goed. Door het schudden of het trillen worden chemische processen versneld waardoor de wijn veroudert en in kwaliteit achteruit gaat.

Zorg voor een goede luchtvochtigheid
Als er niet genoeg vocht in de lucht zit kan de kurk nog steeds uitdrogen. In kelders of ruimtes met een zeer hoge luchtvochtigheid zullen de etiketten mogelijk gaan schimmelen. Om dit te voorkomen kan je de flessen in keukenfolie wikkelen.

Zorg voor een reukloze ruimte
Stoffen die sterk en penetrant ruiken moeten niet in de buurt van de wijn liggen, omdat wijn gevoelig is voor geuren die door de kurk dringen en hierdoor de geur en smaak van de wijn beïnvloeden. Dit geldt zowel voor chemische luchtjes als voor sterk geurende groenten en kruiden.

Less is more
Mensen denken vaak dat hoe duurder de fles is, des te groter het glas moet zijn. Toch is het tegenovergestelde vaak de waarheid. Een delicate vintage fles kan namelijk volledig zoekraken in een echoënd en zuurstofrijk groot glas. Als je op zoek bent naar een all-rounder is het standaardtype chardonnay-glas jouw keuze.